Pokrzywa to niezwykle przydatna roślina, którą wykorzystuje się w celach leczniczych oraz kosmetycznych. Co ciekawe z pokrzywy można przygotować także soki, zupy, czy sałatki, które są pełne witamin oraz mikroelementów. Sprawdź, jakie korzyści może przynieść Ci jej stosowanie.
Jak wykorzystać pokrzywę?
Pokrzywa to roślina, którą poleca się szczególnie w stanach osłabienia oraz anemii. Ma również swoje zastosowanie w przypadku osób, które cierpią na schorzenia związane z niewydolnością serca. Przy pomocy np. rozcieńczonego soku z pokrzywy można przepłukiwać gardło podczas anginy. Jest to również skuteczny środek, pozwalający na walkę z aftami, które mogą przysparzać duży dyskomfort podczas jedzenia.
Pokrzywa – doskonała na walkę z bólem
Pokrzywa jest idealna w zwalczaniu bólów. Ogromną ulgę przynosi w bólu wywołanym korzonkami nerwowymi. Przygotowany wcześniej wywar z suszu należy dodać do kąpieli. Jest to również roślina idealna dla osób, które borykają się z nadmierną potliwością. Regularne picie naparu z pokrzywy nie tylko zwalcza nadpotliwość, ale również skutecznie usuwa nieprzyjemny zapach potu.
Doskonała dla diabetyków
Pokrzywa jest ziołem, którą docenią diabetycy. Dzięki zawartym w roślinie substancjom skutecznie stymuluje trzustkę do produkowania insuliny. Pozwala to na regulowanie poziomu cukru we krwi. Roślina przyspiesza proces przemiany materii, a to oznacza, że osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy mogą wykorzystać ją w tym celu.
Warto podkreślić, że zarówno sok z pokrzywy jak również jej nasiona mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Pozwalają między innymi zmniejszyć ciśnienie we krwi, czy zapobiec chorobie wieńcowej. Dlatego pokrzywa jest rośliną, którą warto stosować profilaktycznie – dla zdrowia i urody.