1

rzeżucha
Leczenie naturalne Zdrowe warzywa

Rzeżucha – najtańszy zestaw witamin

Rzeżucha kojarzy Ci się wyłącznie z Wielkanocą? Niesłusznie! Możesz korzystać z jej cennych właściwości przez cały rok. Zastanawiasz się, dlaczego warto stosować ją w swojej diecie? Jest to bogactwo witamin i mikroelementów, które masz na wyciągnięcie ręki. 

Rzeżucha – historia rośliny, która ma moc

Rzeżuchę wykorzystuje się od wielu lat. Dawniej stosowano ją do dezynfekcji jamy ustnej, a także przy problemach jelitowych. Co ciekawe, rzeżucha doskonale sprawdzała się także przy problemach skórnych np. przy owrzodzeniach. Z biegiem czasu jednak o niej zapomniano.

Kiedy warto stosować rzeżuchę?

Rzeżucha doskonale sprawdza się przez cały rok. Jednak warto stosować ją szczególnie wtedy, kiedy istnieje duże ryzyko zachorowania na przeziębienie. Doskonale sprawdza się więc wiosną i jesienią.

Domowa hodowla rzeżuchy

To, co jest największą zaletą rzeżuchy, to fakt, że można wyhodować ją we własnym domu – bez sztucznych składników i nawozów. Dzięki temu doskonale wiesz, co jesz i nie musisz obawiać się, że roślina w jakikolwiek sposób Ci zaszkodzi.

Sama hodowla jest wyjątkowo prosta. Wystarczy, że wykorzystasz szklankę z wilgotną ligniną. Nasiona musisz wcześniej namoczyć, a następnie obkleić nimi naczynie z zewnątrz. Roślinę gotową do użycia otrzymasz już po około tygodniu.

Rzeżucha – dlaczego warto ją wykorzystać?

Oprócz tego, że rzeżucha doskonale wpływa na zdrowie, pomaga również urodzie. Zawarta w roślinie siarka zapobiega wypadaniu włosów i pobudza je do wzrostu. Wystarczy ilość zbliżona do jednej łyżeczki dziennie, aby po pewnym czasie zauważyć efekty kuracji.

Dodatkowo możesz również zrobić domowy sok z rzeżuchy, który wykorzystasz bezpośrednio na włosy. Ten specyfik ma dość uniwersalne zastosowanie, ponieważ przynosi widoczne efekty przy przebarwieniach skóry i problemach trądzikowych.